ZENEKARI FUVOLÁS

Budapesten felnőve világszínvonalú oktatásban volt részem a zene minden területén. Ennek ellenére amikor a tanulmányaimat megkezdtem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen 2000-ben, még nem alakult ki a független ifjúsági zenekarok kultúrája Magyarországon. Szerettem volna a hétköznapok során is több gyakorlati tapasztalatot szerezni a zenekari muzsikálás terén, így Madaras Gergellyel (aki ma már a férjem) elhatároztuk, hogy zenekart alapítunk.

Az általunk létrehozott, nagyjából 80 állandó tagból álló Budapesti Ifjúsági Szimfonikus Zenekar az első független ifjúsági zenekar volt Magyarországon, amellyel hazai koncertek mellett nemzetközi turnémeghívásokat is kaptunk. 2002 és 2006 között a zenekar szólófuvolása, illetve az együttes művészeti vezetője voltam, így a zenekari játékban szerzett gyakorlati tudásom mellett a hosszú távú művészi tervek kialakításában, a szervezői feladatokban és a szponzoráció terén is széles körű tapasztalatokra tettem szert.

„…a zenekari játékban szerzett gyakorlati tudásom mellett a hosszú távú művészi tervek kialakításában, a szervezői feladatokban és a szponzoráció terén is széles körű tapasztalatokra tettem szert…”

A zenekari játék azóta is folyamatosan formálja a zenei utamat. Röviddel a tanulmányaim befejezése után a Bécsi Állami Operaház zenekarának rendszeres vendégművésze lettem, így számtalan alkalommal zenélhettem a Bécsi Filharmonikusok tagjaival. Ezek alatt az évek alatt rengeteg opera-előadásban, illetve több különleges projektben vehettem részt Bécsben: játszottam például Aribert Reimann Medea című operájának ősbemutatóján is. Emellett az elmúlt években vendégművészként felléptem a BBC Filharmonikusokkal és vendég szólófuvolásként játszottam a Georgian Sinfoniettával, valamint a Nemzeti Filharmonikusok Grazioso Kamarazenekarával.   

„…a Bécsi Állami Operaház zenekarának rendszeres vendégművésze lettem, így számtalan alkalommal zenélhettem a Bécsi Filharmonikusok tagjaival…”

2008 óta az Orchester Jakobsplatz München szólófuvolása vagyok. Az OJM zsidó zeneszerzők műveit dolgozza fel, illetve a zsidó kultúrához kötődő zeneműveket kelt életre és mutat be, projektjeink célja, hogy hidakat építsen a különböző kultúrák között. Előadásaink olyan élményeket nyújtanak a közönségnek, amelyek messze túlmutatnak egy-egy megszokott koncerttapasztalaton. Az auschwitzi és mauthauseni haláltáborok, illetve a budapesti gettó túlélőinek leszármazottjaként számomra nagy jelentőséggel bír a mai Németországban (és turnéink alkalmával más országokban) a zsidó kultúra bemutatása, ápolása és népszerűsítése a zenén keresztül.

www.orchester-jakobsplatz.org

  • Black YouTube Icon
  • Instagram Social Icon