TANÁR

„…A tudás átadása létezésem alapvető részévé vált…”

A tanítás a zenélés kezdeteitől jelen van az életemben. Első tanárom, Kárász Ilona osztályában a diákok között egy-egy technikai vagy zenei kérdés tisztázása mindennapos feladat volt. Elevenen élnek bennem emlékek azokról az alkalmakról, amikor alig 6-7 évesen egy-egy skálát, légzőgyakorlatot vagy rövid dalt tanítottam meg nálam kisebbeknek. Ili néninek köszönhetően meglévő tudásom átadása a létezésem, illetve a későbbi karrierem természetes és alapvető részévé, egyben folyamatos örömforrásává vált. 

„…Óriási örömöt jelent elkötelezett és tehetséges fiatal fuvolásokkal dolgozni, és figyelemmel kísérni művészi kibontakozásukat…”

2010-ben kezdtem saját osztályom vezetését a manchesteri Royal Northern College of Music fiatal tehetségek részlegén. Egy sikeres mesterkurzusnak köszönhetően alig egy évvel később már az egyetemi képzésben is óraadó tanárként dolgozhattam az RNCM-ben. http://www.rncm.ac.uk/people/noemi-gyori/

Óriási örömöt jelent elkötelezett és tehetséges fiatal fuvolásokkal dolgozni, és figyelemmel kísérni művészi kibontakozásukat. Több növendékem is felvételt nyert olyan nagy presztízsű együttesekbe, mint például az Egyesült Királyság Nemzeti Ifjúsági Zenekara vagy a Hallé Ifjúsági Zenekara – ők ma már virágzó, professzionális karrierjüket építik. 

„…Az elmúlt években számos kiváló zenei intézmény fuvolista hallgatójával dolgozhattam együtt nemzetközi mesterkurzusok keretében…”

Az elmúlt években számos kiváló zenei intézmény fuvolista hallgatójával dolgozhattam együtt nemzetközi mesterkurzusok keretében, valamint Erasmus-professzorként. Kurzusokat vezettem a bergeni Grieg Zeneakadémián, a dublini Ír Királyi Zeneakadémián, a New York-i Bard College-ban, a dijoni  Pôle d’Enseignement Supérieur de la Musique en Bourgogne-ban, a dijoni Conservatoire-ban, a dél-koreai Busan Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskolában, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, valamint a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolában.

 

Nyári akadémiák keretében pedig olyan intézmények hallgatóit taníthattam, mint a zürichi és a berni Zeneakadémiák, a tbilisi Zeneakadémia, a skót Királyi Konzervatórium vagy a weimari Liszt Ferenc Zeneakadémia. Docensként tanítottam a tajvani Beigang Nemzetközi Zenei Fesztiválon, a svájci Artesono Nemzetközi Zenekari kurzuson, valamint kurzusokat vezettem Németországban a Miyazawa fuvolacég számára. Az elkövetkezendő hónapokban is izgalmas tanítási feladatok várnak rám: 2017 áprilisában a londoni Királyi Zeneakadémia fiatal tehetségeinek tartok kurzust, ősszel pedig a kanadai Victoria Egyetem növendékeivel dolgozom majd együtt. 

„…Számomra a tanítás különleges együttműködés a diákokkal…”

Számomra a tanítás különleges együttműködés a diákokkal. Lehetőségünk nyílik egy olyan közös laboratóriumot kialakítani, amely biztonságos környezetet biztosít a kísérletezésre, a technikai kérdések részletes megértésére, a zenei szöveg mélyebb összefüggéseinek megismerésére és az egyes zenei korszakokhoz kapcsolódó stílusjegyek csiszolására. A közös munka hosszú távú pozitív hatással van a növendékek karrierjére, emellett a hallgatók is, én is növekedhetünk minden egyes órán. A tanítványaimat nemcsak abban szeretném segíteni, hogy minél eredményesebben tudják megvalósítani az álmaikat, és a képességeiknek megfelelően a legtöbbet tudják kihozni magukból, hanem szeretném nekik azt a szemléletmódot és a praktikus szakmai eszközök ismeretét is átadni, amelyek majd segíthetnek nekik megküzdeni a karrierjük során szembejövő kihívásokkal.

„…Minden tanárom igazi mentor volt…”

Nagyon szerencsésnek érzem magam, amiért a tanulmányaim során lehetőségem nyílt huzamosabb ideig igazi mesterekkel együtt dolgozni. Minden tanárom (Frances Blaisdell, Petri Alanko, Prőhle Henrik, Gyöngyössy Zoltán, Barbara Gisler-Haase és Adorján András) igazi mentor volt számomra, természetesen mindegyikük a maga egyéni módján. A lényeget tekintve azonban hasonló értékeket képviseltek: mindannyian teljesen átadták magukat annak, amit éppen csináltak, és elmélyedtek benne, szenvedélyesek voltak, és igényesek a legapróbb részletekig, hihetetlenül energikusak voltak, de legfőképp sosem tartottak attól, hogy őszintén kifejezzék magukat. A számos különféle fuvolaiskolának köszönhetően több eltérő „nyelvét” is kitanultam a fuvolajátéknak, illetve megtapasztaltam, milyen fontos a zenei flexibilitás. Mára úgy érzem, a játékom igazi keveréke ennek a sokszínű szakmai háttérnek.

" ...we work on all aspects of flute playing on our daily individual flute lessons..."

SZERETNÉL NÁLAM TANULNI? 

 

Minden nyáron bő egy hetet a lélegzetállítóan szép, az osztrák határ mellett fekvő kis faluban, Bozsokon töltök. Ilyenkor a világ minden tájáról érkeznek hozzám fuvolások, akik több mint egy hétig tanulhatnak velem a Bozsok Music Festival (www.bmfest.hu) keretében; a napi rendszerességgel tartott órákon a fuvolázás minden részletével tudunk foglalkozni. A hallgatók a tanulási és fellépési lehetőségek mellett ez alatt az idő alatt a Bozsoki Zenei Fesztivál családjának tagjaivá válhatnak, és részesei lehetnek a varázslatos bozsoki környezetnek és hangulatnak. 

Ha bármilyen, fuvolával kapcsolatos vagy zenei kérdésben konzultálni szeretnél velem, esetleg kipróbálnál egy online fuvolaórát, akkor a Play with a Pro honlapon keresztül könnyedén foglalhatsz időpontot.

  • Black YouTube Icon
  • Instagram Social Icon