SZÓLISTA

„…figyelemre méltó technikai tudással és megkapó érzékenységgel játszott.”

Le Bien Public 

Aurèle Nicolet, Jean-Pierre Rampal és Severino Gazzelloni kazettás felvételein nőttem fel, ezeken hallgattam rongyosra az általuk előadott fuvolaversenyeket. Ez a három meghatározó fuvolaművész a közönséget a világ minden táján elbűvölő játékával nagyon fontos szerepet játszott a fuvola valódi szólistahangszerré válásában.

 

 

A fent említett felvételek már nagyon fiatalon arra ösztönöztek, hogy később magam is szólistaként játsszak. A zenekari kísérettel való fuvolázás számomra mindig ad egyfajta extra lendületet. A kifejezőerőmet még inkább kiemeli, vitalizálja, a drámai fordulatoknak és frazeálási lehetőségeknek szélesebb tárházát kínálja, ezzel együtt egy nagyobb együttes lelkesítéséhez elengedhetetlen dinamikus játékmódot kíván meg tőlem. Egyszerűen varázslatos egyszerre ennyi különböző hangszerrel beszélgetni a dallamokon keresztül úgy, hogy közben én vezethetem a zenét. A szólista játékmódból fakadó rengeteg pozitívum és érték pedig mérhetetlenül motivál a mindennapi gyakorlásom során.      

„…már nagyon fiatalon arra ösztönöztek, hogy később magam is szólistaként játsszak…”

A fuvola szerepe rengeteget változott az elmúlt évtizedek alatt, az azonban máig nem kérdés, hogy a közönség a világ minden táján jóval több versenyművet hallhat zongoristák vagy vonós hangszeresek tolmácsolásában, mint fuvolaszólistáktól.  Éppen ezért különösen fontosnak tartom, hogy hozzájáruljak a fuvola népszerűsítéséhez, hogy idővel az is valódi élvonalbeli szólóhangszerré válhasson. Igyekszem minél szélesebb közönséggel megismertetni a hangszerem egészen különleges, elbűvölő értékeit: szellemességét, virtuozitását, érzékenységét és lendületes sodrását. 

Az elmúlt évek során számos kiváló zenekarral játszhattam szólistaként, felléptem többek között a Luxembourg Academy Chamber Orchestrával, az Orchestre Dijon Bourgogne-nyal, a Nemzeti Filharmonikusok Grazioso Kamarazenekarával, az Amadinda Ütőegyüttessel, az Orchester Jakobsplatz Münchennel, a Georgian Sinfoniettával, a Krakow Academy Orchestrával, a Miskolci Szimfonikusokkal, az Óbudai Danubia Zenekarral, a Duna Szimfonikusokkal, a Mendelssohn Kamarazenekarral, az Anima Musicae Kamrazenekarral, a Concerto Armonico Budapesttel, a Nottingham Philharmonic Orchestrával, valamint az IKZE Ensemble-lal.

„…Szólistaként a fuvola virtuozitását, szellemességét, érzékenységét, végtelen színgazdagságát és lendületes sodrását emelem ki …”

A rengeteg előadás közül kiemelkedik néhány felejthetetlen élmény. Ilyen volt például Vásáry Tamással játszani: nagy megtiszteltetés, hogy fejből vezényelte az általam előadott versenyművet. Emellett minden, a férjemmel, Madaras Gergellyel közösen eljátszott fuvolaverseny is egészen különleges tapasztalat. Gergő ugyanis képzettségét tekintve szintén fuvolaművész, és mivel igazán jól ismer, szólistaként, úgy érzem, vele tudom a legszabadabban kifejezni magam. A kisebb zenekari kíséretre írott műveket pedig leginkább én magam szeretem vezetni. 

Listába szedtem az eddig különböző együttesekkel és zenekarokkal általam előadott versenyműveket:

C. Ph. E. Bach: d-moll fuvolaverseny, H425 Wq168 (1747)

J. S. Bach: No.2 h-moll szvit BWV 1067 (1738–1739)

J. S. Bach: 4. G-dúr brandenburgi verseny, BWV 1049 (1717–1721)

J. S. Bach: 5. D-dúr brandenburgi verseny, BWV 1050 (1717–1721)

J. S. Bach: d-moll kettősverseny fuvolákra (átirat), BWV 1043 (1717–1723)

J. S. Bach: Fuvola-hegedű kettősverseny (átirat), BWV 1060 (ismeretlen dátum)

J. S. Bach: Non sa che sia dolore, BWV 209 (1747)

F. Benda: e-moll fuvolaverseny (1760)

V. Blodek: D-dúr fuvolaverseny (1862)

F. Devienne: No.7, e-moll fuvolaverseny (1787)

A. Jolivet: Fuvolaverseny, No.1 (1949)

M. Kocsár: Capricorn concerto (1978)

S. Mercadante: e-moll fuvolaverseny, op. 57 (1813)

I. Meskó: Flauto Concerto (2006)

W. A. Mozart: D-dúr rondó, K. Anh. 184 (1801)

W. A. Mozart: No.1, G-dúr fuvolaverseny, K. 313 (1778)

W. A. Mozart: No.2, D-dúr fuvolaverseny, K. 314 (1778)

W. A. Mozart: C-dúr versenymű fuvolára és hárfára, K. 299/297c (1778)

C. Nielsen: Fuvolaverseny (1926)

K. Penderecki: Fuvolaverseny (1992)

C. Reinecke: D-dúr fuvolaverseny, op. 283 (1908)

E. Schulhoff: Kettősverseny fuvolára és zongorára (1927)

E. Szervánszky: Fuvolaverseny (1952)

G. Sztojanov: Fuvolaverseny (2007)

G. Sztojanov: Hármasverseny fuvolára, énekhangra és cimbalomra (2008)

G. Ph. Telemann: a-moll szvit, TWV:55a2 (ismeretlen dátum)

C. Stamitz: G-dúr Fuvolaverseny, op.29

  • Black YouTube Icon
  • Instagram Social Icon