Archive

Recent Posts

Összekapcsolható-e zene és dizájn?

Művészként – legyen az ember zenész vagy dizájner – a mindennapokat az állandó alkotás határozza meg. Ötleteket tisztázunk, finomítunk és formálunk, hogy a megfelelő dolgokat kiemelve a lehető legpontosabban közvetítsék az elképzeléseinket. Nem mindennapi, különösen izgalmas folyamat, amikor két különböző művészeti ág filozófiája találkozik, és ennek köszönhetően kölcsönhatásba lépnek egymással, egymást emelve és erősítve hatást gyakorolnak egymásra.

Kovács Ágnes divattervezővel nemrégiben indult együttműködésünk egy ilyen magával ragadó folyamat volt. Az volt a célunk, hogy egy olyan, kézzel készített műalkotást hozzunk létre, amely egyszerre képezheti hasznos és meghatározó részét egy fuvolás megjelenésének, és amely olyan, finoman elhelyezett dizájnrészleteket tartalmaz, amelyek szoros kapcsolatban állnak a hangszerrel. A végső alkotás geometrikus vonalai letisztult eleganciát sugároznak – ez fontos alappillére Ágnes stílusának –, ritmikusságukkal pedig párhuzamot teremtenek a klasszikus zene rendkívül gazdag hangszínvilágával, egyúttal egy lehetőségekben gazdag kiindulási pontot is kínálnak a táska megalkotásához.

A kezdeti megbeszéléseket a minden részletre kiterjedő közös ötletelés, majd kreatív alkotómunka követte. Olyan formát kerestünk, amely feltűnő és merész, ugyanakkor teret ad a finom részleteknek is. Annak érdekében, hogy a fuvola, a pikoló, adott esetben egy plusz barokk fuvola, kották és egy laptop is elférhessenek benne, a Syrinx táskát egy hagyományos női válltáskához képest jóval nagyobbra kellett tervezni. Izgalmas kihívás volt megtalálni azt a formát, amely a fenti dizájncélokat egyesíti ezekkel az elengedhetetlen praktikus szempontokkal.

A végső műalkotás apró részleteinek kiválasztásához alaposan megvizsgáltuk a fuvola motívumainak, formáinak elemeit, illetve a mechanika és a billentyűk által képzett ritmus sorokat is. A külső zsebben a fuvola összetett mechanikájának megjelenítése látható, a táska pedig egy igazi fuvola-Gisz-billentyűből speciálisan kialakított cipzárhúzóval záródik.

A táska elnevezését Debussy Syrinx című, ikonikus fuvolaszóló darabja ihlette. Ez az a mű, amely végérvényesen megváltoztatta a fuvola szerepét a modern klasszikus zene történetében, emellett kulcsfontosságú volt az eddigi személyes zenei utamon is, velem tartott a karrierem összes viszontagsága és sikere alatt.

Itt tudod megnézni a táskát!

Ha szeretnéd meghallgatni ezt a csodálatos művet az előadásomban, nézd meg 2017. májusi TEDx-előadásomat, amelyben a fuvolázás mellett életem egy személyes próbatételéről is mesélek.

Kíváncsi vagy Ági munkáira? Katt ide!

  • Black YouTube Icon
  • Instagram Social Icon