HÍREK

Transforming Traditions

Szakmai életem egyik fontos pillanatához érkeztem: megjelent Transforming Traditions (Hagyományok átformálva) című legújabb lemezem, melynek hangjain keresztül a fuvola-gitár kettősének világát egészen különleges módon ismerheted meg. Az albumon Haydn, Mozart és Beethoven zongora műveiből készült saját átiratok és egy eredeti, Giuliani mű hallható. A művek fuvolára és gitárra készült átiratait Koltai Katalin gitárművésszel közösen alkottuk meg és vettük lemezre.

 

A felvétel a The Classical Flute and Guitar (Klasszikus fuvola és gitár), avagy CFG projekt részeként látott napvilágot, mely 2015-ben indult útjára és amely az elmúlt években, előadóművészi doktori kutatásomnak központi témáját alkotta a londoni Királyi Zeneakadémia égisze alatt. Munkám során a fuvola és gitár duó átfogó újra értelmezését tűztem ki célul, melynek egyik fő alkotó eleme egy új és merész repertoár megalkotása e két számára. A doktori disszertációm most készül és hamarosan a szélesebb közönség számára is elérhető lesz.

 

Nézd meg az alábbi rövid videót, ezen mesélek a projekt hátteréről, sőt még a zenékbe is belehallgathatsz!

https://www.youtube.com/watch?v=3O5lij2cEps

Noemi Collection

Klasszikus zenészként az életem hangokból való alkotásból, építkezésből áll, a zengéseket a ritmusukon keresztül motívumokká, majd kifejező zenei alkotássá formálom és konstruálom. Ez a tapasztalat alapvetően határozza meg a világlátásomat: úgy gondolom, a tárgyaknak is létezik egy saját, belső ritmusa, illetve általános formájuk és kialakításuk egyfajta önálló hangot, kicsengést kölcsönöz nekik. Ez a kicsengés – de általában a tárgyak által kifejezett hang – számomra nagy jelentőséggel bír.

A 2018 elején indított legújabb projektem, a Noemi Collection legfőbb inspirációját is ez adta. A kollekció mind a fuvolaművészeknek, mind pedig a szélesebb közönségnek exkluzív, egyedi tervezésű használati tárgyakat kínál, amelyek – akár egy-egy valódi műalkotás – művészi együttműködések eredményeként születtek. Egészen különleges és felemelő érzés kiváló tervezőkkel dolgozni, zene és dizájn egyesítésében közreműködni – a folyamat megkoronázásaként pedig valóban páratlan tárgyak születnek.

 

Nézd meg az első termékeket, és olvass még a Noemi Collectionről legfrissebb weboldalamon.

Noemi Studio

A tanítás a szakmai életem elengedhetetlen része volt az elmúlt évtizedben, elsősorban a Royal Northern College of Musicban folytatott munkámnak, illetve más zeneakadémiákon és a Bozsoki Zenei Fesztiválon vezetett kurzusoknak köszönhetően.

Mivel szakközépiskolás és zeneakadémista hallgatók, illetve fiatal szakmabeliek is gyakran fordulnak hozzám azzal, hogy a hagyományos intézményes kereteken kívül foglalkozzak velük, ezért elkezdtem egy, a világban bárhová utaztatható, a tanítási elveimet képviselő stúdió, egy úgynevezett „mobil fuvolalaboratórium” megalapításán gondolkodni.

Végül 2017 decemberében, egy egynapos budapesti mesterkurzus indította útjára a Noemi Studio utazó laboratóriumának mintapéldányát. A célom a stúdiót egy olyan nemzetközi pop-up kezdeményezéssé tenni, amely azok jelentkezését várja, akik szívesen kísérleteznek biztonságos környezetben, és foglalkoznak a technikai kérdések részletes megértésével, a zenei szöveg mélyebb összefüggéseinek megismerésével, valamint az egyes zenei korszakokhoz kapcsolódó stílusjegyek csiszolásával.

 

Kövesd a Facebook-oldalamat a Noemi Studio aktuális híreiért.

Glowing Sonorities a világ körül

A művészlét folyamatos önvizsgálattal jár. Megkerülhetetlen feltenni bizonyos kérdéseket, például: Van értelme új klasszikus zenei lemezt felvenni a 21. században? Nincs már így is bőven elegendő nagyszerű felvétel?

A Glowing Sonorities lemez elkészítése előtt és alatt Schubert, Reinecke és Franck szonátáival hosszan és behatóan foglalkoztam. Ennek során hihetetlenül erős vágy érlelődött bennem, hogy a saját hangomon osszam meg azokat a mély érzelmeket, amelyeket ez a három, egészen különleges mű idézett elő bennem.

Abban bíztam, hogy ezek a koncentrált művészi értékek a felvételen keresztül eljuthatnak majd a hallgatósághoz, de csak álmodni mertem arról, amilyen utat aztán a lemez az elmúlt évben megtett. Olyan hamar elkelt az első kiadás összes példánya, hogy háromszor kellett újranyomni a lemezeket, miközben a világ minden szegletéből folyamatosan érkeztek a magasztaló szakmai kritikák.

A CD öt lemezbemutató koncertje kapcsán 19 136 kilométert utaztam a zenével – és különösen sokat jelentett nekem, hogy ezeken az alkalmakon személyesen is megtapasztalhattam a közönség lelkesedését.

 

Olvasd el a Glowing Sonoritiesről megjelent kritikákat itt.

A Classical Flute and Guitar kollekció kottái már a boltokban!

Mozart d-moll fantáziájának, Haydn Hob XVI:37-es D-dúr és Hob XVI:30-as A-dúr szonátáinak új és egyedülálló fuvola-gitár átiratai már online és a boltokban is kaphatók. A sorozat – amely fontos részét képezi a londoni Royal Academy of Musicon végzett doktori tanulmányaimnak – célja, hogy a legkiválóbb bécsi klasszikus szerzők eredetileg zongorára és annak nyelvezetére komponált mesterműveit, a fuvola és a gitár érzékeny, színekben gazdag szókincstárára fordítsa. A kollekció következő kiadványa, Beethoven egyik legismertebb szonátája pedig már készen áll – hamarosan elárulom azt is, pontosan melyik műről van szó. A Classical Flute and Guitar kollekció kiadványai, amelyeket Koltai Katalin gitárművésszel közösen jegyzünk, lehetővé teszik a fuvola-gitár duók számára, hogy koncertjeiken a bécsi klasszikus kor mesterműveinek széles tárából válogathassanak, és ennek élményét megoszthassák saját közönségükkel is.


Hallgasd meg, hogy hangzik Haydn egy szonátája fuvolán és gitáron.

Megjelent új, Glowing Sonorities című lemezem

Sok-sok előkészület után végre megjelent a Csillagh Katalin zongoraművésszel készített Glowing Sonorities című CD-m.

A Hungaroton gondozásában kiadott lemez a romantikus zene világának változatosságát, végtelen érzelem- és színgazdagságát mutatja be Franz Schubert, Carl Reinecke, valamint César Franck szonátáin keresztül. A három mű felvételének gondolata régóta foglalkoztatott minket, így különösen izgalmas, hogy végre megoszthatom másokkal is ezeket a gyönyörű dallamokat! Kíváncsian várjuk a lemezzel kapcsolatos benyomásaidat, gondolataidat: oszd meg velünk bátran! Hallgasd meg, és küldj üzenetet!

Hamarosan jönnek majd a beszámolók, kritikák is, érdemes később visszalátogatni.

TEDxDanubia-előadás

 Május 4-én TED-előadást tartok – mentsd el a dátumot a naptáradban! A TedxDanubia konferencia keretében egészen újfajta módon lépek színpadra a Művészetek Palotája lélegzetelállítóan szép nagytermében. Előadásom során a karrierem olyan személyes vonatkozásairól is beszélek majd, amelyeket még sosem osztottam meg a nyilvánossággal. Biztos vagyok benne, hogy a felkészülés – amely már meg is kezdődött – igazán sokrétű és izgalmas lesz. A következő hetekben a Facebook-oldalamon mesélek majd a készülődésről részletesebben.

 

The Classical Flute and Guitar sorozat

Januárban a Doblinger osztrák zeneműkiadó gondozásában megjelent első kiadványa a The Classical Flute and Guitar sorozatunknak, amely Koltai Katalin gitárművésszel közösen készített, négy saját fuvola-gitár átirat kottájából áll. A kollekció a meglévő duórepertoárt bővíti igazi kamarazenei gyöngyszemekkel: olyan bécsi klasszikus zongoramesterművekből készült átiratokból áll, amelyek eddig nem voltak hallhatóak fuvolán és gitáron.

Az első saját kiadás, Mozart pompás d-moll fantáziája már kapható a boltokban! A d-moll fantázia kétségtelenül Mozart legkedveltebb műveinek egyike – egy igazi zenei gyöngyszem, amely az érzelmek különösen széles tárházát és valódi drámai fordulatokat vonultat fel. A mű tehát jellegét és szerkezetét tekintve is nagyon közel áll a 19. század korai időszakában született eredeti fuvola-gitár művekhez, éppen ezért előadása ezen a két hangszeren indokolt és teljesen természetes. 

Please reload

  • Black YouTube Icon
  • Instagram Social Icon