ÉLETRAJZ

TELJES ÉLETRAJZ LETÖLTÉSE

Szenvedélyes, vibráló előadásai, valamint kreatív és kidolgozott zenei interpretációi világszerte elbűvölik a közönséget. Nem csoda, hogy Győri Noémi hamar elismerésre tett szert a komolyzenei szcénában, ahol olyan kivételes tehetségű, sokoldalú művészként tartják számon, aki egyszerre keresett szólista, kamarazenész, zenekari fuvolás és pedagógus. 

Noémi a Királyi Zeneakadémia történetében első fuvolásként folytatja előadó-művészi doktori képzését a Philip Loubser Alapítvány támogatásával Londonban, ahol a The Classical Flute and Guitar Projectjén dolgozik. 2011 októberében debütált a Carnegie Hallban az Alexander & Buono Nemzetközi Fuvolaverseny győzteseként. Ugyanebben az évben tehetségének és kiemelkedő művészi teljesítményének méltatásaképp Ifjúsági Európai Művészeti Díjjal tüntette ki a Pro Europa Alapítvány, amely ezzel az elismeréssel korábban olyan művészeket illetett, mint Anne-Sophie Mutter, Julia Fischer vagy Sol Gabetta. 2012-ben Noémi elnyerte a New York-i székhelyű Salon de Virtuosi Alapítvány Karrier-díját. A fiatal fuvolaművészt a Budapesti Filharmóniai Társaság háromszor választotta Fischer Annie-ösztöndíjas előadóművésznek, tanulmányai során pedig Klassz Tehetségek program, valamint a bécsi és a müncheni Yehudi Menuhin Live Music Now Alapítvány patronáltja volt.

Győri Noémi szólistaként és kamarazenészként világszerte 28 ország fesztiváljain lépett fel – többek között az amszterdami Grachtenfestivalon, a brüsszeli Midis-Minimes fesztiválon, a finn Kuhmo Kamarazenei Fesztiválon, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon, a hágai Saariaho fesztiválon és a grúz Elisso Virsaladze fesztiválon játszott. Szólistaként olyan zenekarok élén koncertezett, mint például a Luxembourg Academy Chamber Orchestra, az Orchestre Dijon Bourgogne, a Nemzeti Filharmonikusok Grazioso Kamarazenekara, az Amadinda Ütőegyüttes, az Orchester Jakobsplatz München, a Georgian Sinfonietta, a Krakow Academy Orchestra, a Miskolci Szimfonikusok, a Duna Szimfonikus Zenekar, a Mendelssohn Kamarazenekar, az Óbudai Danubia Zenekar, a Nottingham Philharmonic Orchestra és az IKZE Ensemble.

 

Szólista- és kamarazenei felkérései mellett Noémi aktív zenekari zenész is: rendszeres vendégművészként olyan kiemelkedő zenekarokban koncertezett, mint a BBC Filharmonikusok vagy a Bécsi Filharmonikus Zenekar, amellyel a Bécsi Operaházban számos produkciókban közreműködött, köztük olyan különleges előadásokban is, mint Aribert Reimann Medea című operájának premierje. Noémi 2008 óta a Orchester Jakobsplatz München szólófuvolása, vendég szólófuvolásként dolgozott a Georgian Sinofniettával, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Grazioso Kamarazenekarával, valamint a hágai New European Ensemble-lal.

2012-ben Noémit tanársegéddé nevezte ki a Royal Northern College of Music, amely Anglia egyik legkiválóbb zeneművészeti egyeteme. A fiatal fuvolaművész az egyetemista diákokkal való munkája mellett az RNCM fiatal tehetségek részlegében 2011 óta vezeti önálló osztályát. Az intézmény egyik legfiatalabb oktatójaként 2012-ben az RNCM nemzetközi nagykövetévé választották, ami lehetővé teszi, hogy világszerte koncertek és mesterkurzusok keretében képviselje az egyetem tanári karát. Győri Noémi az elmúlt években számos mesterkurzust vezetett olyan intézményekben, mint a Royal Irish Academy, a Bard College (New York), a Consevatoire Dijon, a Pôle d’Enseignement Supérieur de la Musique en Bourgogne Dijon, a Busan Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola (Dél-Korea), a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium, a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola és a Tbilisi Konzervatórium (Grúzia). A Bozsok Zenei Fesztivál, a tajvani Beigang Nemzetközi Zenei Fesztivál és a svájci Artesono Nemzetközi Zenekari Kurzus docense volt, valamint a Miyazawa cég művészeként sikeres workshopokat vezetett Németország-szerte. Noémi 2013-ban a norvég Grieg Akadémián oktatott Erasmus-professzorként, 2017-ben pedig a londoni Királyi Zeneakadémia fiatal tehetségeit, valamint a kanadai University of Victoria hallgatóit tanítja majd mesterkurzusok keretében.

Győri Noémit a magyar zeneművek bemutatása és népszerűsítése terén kifejtett kiemelkedő tevékenységéért 2006-ban és 2009-ben előadó-művészi díjjal tüntette ki az Artisjus Zenei Alapítvány. 2004 és 2009 között alapítója és művészeti vezetője volt Magyarország egyik legjelentősebb kortárs zenei fesztiváljának, az IKZE-nek (Ifjúsági Kortárs Zenei Estek). Szakmai előmenetelét olyan neves intézmények és alapítványok támogatták, mint például a németországi DAAD, a Stiftung DER ROTARIER vagy az amerikai Brannen-Cooper Fund.

Az alábbi rádió- és tévécsatornáknál készített felvételeket: ORF, Deutschlandfunk, BRF, BBC, WQXR New York, Grúz Rádió, Magyar Rádió, Hungaroton, Arte és Mezzo TV. Első önálló CD-je, amelyen Antonio Nava olasz romantikus zeneszerző világpremier-felvételét készítette el Koltai Katalin gitárművész közreműködésével, 2011-ben a Hungaroton gondozásában került kiadásra. Következő albumát, amelyen Schubert, Reinecke és Franck romantikus szonátáit játssza Csillagh Katalin zongoraművésszel, 2016 novemberében szintén a Hungaroton kiadó jelentette meg. 2017 januárjától, az osztrák Doblinger kiadó gondozásában jelenik meg Classical Flute and Guitar címet viselő, Haydn és Mozart zongoraműveiből Koltai Katalin gitárművésszel közösen készített fuvola- és gitárátirat-kottasorozata.

Noémi 2007-ben kitüntetéssel diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, Prőhle Henrik osztályában, majd posztgraduális diplomákat szerzett a Bécsi és Müncheni Zeneművészeti Egyetemeken Barbara Gisler-Haase és Adorján András tanítványaként. Tanulmányai során Aurèle Nicolet, Pierre Yves-Artaud, Marina Piccinini, Paul Meisen, William Bennett és Michael M. Kofler mesterkurzusain vett részt, valamit Erasmus-diákként egy szemesztert töltött a finnországi Sibelius Akadémián, Petri Alanko osztályában.

 Noémi a Miyazawa fuvolacég művésze, a Solti Alapítvány támogatásának köszönhetően egy kézzel készített Lafin fuvolafejen, valamint a Philip Loubser Alapítvány patronáltjaként egy Miyazawa Boston mesterfuvolán játszik. 

 

  • Black YouTube Icon
  • Instagram Social Icon